Publicerad den 1 kommentar

Fördelar med närproducerad mat: 7 skäl att välja lokal mat

När du väljer mat för din och din familjs hälsa är det viktigt att tänka på var den kommer ifrån och hur den har producerats. Närproducerad mat är mat som odlats och skördats nära där den konsumeras. Därmed kan den vara ett bättre val än processad mat från affären på många sätt. I den här artikeln visar vi på några av fördelarna med närproducerad mat och varför du bör överväga att använda mer närproducerad mat i din kost!

Direkt från marken innehåller maten normalt sett mer näringsämnen och smak!

1. Lokal mat är ofta fräschare än mat från affären

Lokal mat odlas och skördas oftast närmare tiden då den konsumeras. Det gör att den troligtvis är fräschare än mat som har transporterats långa sträckor. Fräsch mat har oftast fler näringsämnen och mer smak, vilket gör den till ett bättre val för både din hälsa och smaklökar.

2. Lokal mat stödjer den lokala ekonomin

När du köper lokalproducerad mat stödjer du lokala bönder och andra matproducenter. Det hjälper till att stärka den lokala ekonomin. Det kan vara särskilt viktigt på landsbygden, där jordbruk är en viktig del av ekonomin.

3. Lokal mat produceras oftast hållbart

Många lokala matproducenter använder hållbara jordbruksmetoder som är bättre för miljön och för markens långsiktiga hälsa. Detta kan innebära att man använder färre bekämpningsmedel och gödningsmedel, bevarar vatten och skyddar naturliga habitat.

4. Processad mat innehåller ofta tillsatser och konserveringsmedel

Processad mat behandlas ofta med tillsatser och konserveringsmedel för att förlänga hållbarheten och förbättra utseendet. Dessa ämnen kan skada din hälsa och orsaka en mängd olika biverkningar. I motsats till detta innehåller lokal mat ofta minimal bearbetning och inga tillsatser.

En del mat innehåller fler tillsatser än annan mat!

5. Mer varierad och intressant mat

Lokala matproducenter kan erbjuda en större variation på mat än vad du hittar på supermarknaden. Allt från ovanliga genetiska varianter som inte är allmänt tillgängliga till kryddor och svampar. Detta kan göra att det blir mer intressant och spännande att äta lokalt. Du kan prova på nya maträtter och smaker som du annars kanske inte skulle ha stött på!

6. Lokal mat är ofta mer näringsrik

Viss forskning tyder på att lokalproducerad mat kan vara mer näringsrik än mat som har transporterats långa sträckor. Till exempel visade en studie att lokalt odlade tomater hade högre halter av antioxidantämnen än tomater som transporterades från avlägsna platser.

7. Lokal mat kan vara mer prisvärd

Beroende på var du bor och tillgången på lokal mat kan det vara möjligt att lokalproducerad mat är mer prisvärd än mat från supermarknaden. Detta beror på att lokal mat inte behöver transporteras långa sträckor, vilket kan reducera kostnaderna. Dessutom kan lokala matproducenter sälja sina produkter direkt till konsumenter till ett lägre pris än vad de skulle få genom att sälja till grossister eller supermarknader.

Närproducerad mat har många fördelar jämfört med processad mat från supermarknaden, och det finns många skäl att inkludera mer av den i din kost. Genom att välja lokal mat stödjer du den lokala ekonomin, bidrar till en hållbar jordbrukspraxis och får tillgång till fräsch, näringsrik och smakrik mat. Så nästa gång du handlar mat, tänk på att välja närproducerat för att göra en skillnad för din hälsa och den omgivande miljön.

Har du tips eller idéer om ämnet eller mat från Skåne i allmänhet, tveka inte att höra av dig!