Publicerad den Lämna en kommentar

Hantering och inspiration – Hel ko

Har du gått och köpt dig en hel ko och undrar nu vad fasen du ska göra med allt kött? Inga problem, vi förstår att det kan vara en smått överväldigande upplevelse och har förberett lite tips och idéer för hur din hela ko kan nyttjas på bästa sätt!

  1. Hjärta och Lever:
  • Grilla eller steka hjärtat till önskad mörhet, skiva det tunt och servera som en delikatess.
  • Lever kan användas för att göra leverpastej eller stekas till en krämig pâté.
  1. Njure och Tunga:
  • Njure kan stekas och serveras som en sidorätt eller användas i grytor och soppor.
  • Tungan kan kokas och skivas tunnt för att användas i smörgåsar eller tacos.
  1. Märgben:
  • Märgen från benen kan skrapas ut och användas i soppor eller såser för att ge rik smak och näring.
  1. Ben och Brosk:
  • Använd benen för att göra hemlagad buljong eller fond för att använda som bas i soppor och såser.
  • Brosket kan kokas ner till gelé och användas som en naturlig förtjockare i grytor och såser.
  1. Fjärde magen (abomasum) – “Vom”:
  • Traditionellt används den för att göra “trippa”, en maträtt som finns i många kulturer.
  1. Blod:
  • Blod kan användas för att göra blodpudding eller användas som ingrediens i vissa korvtyper.
  1. Fett och Hud:
  • Fettet kan smältas ner för att göra talg eller användas vid stekning för extra smak.
  • Hud kan användas för att göra krispiga snacks genom att baka eller fritera den.

Vi på Buttra Bondens Gård hoppas du fått lite matnyttig information om vad du ska göra med din nya ko! Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att slänga iväg en fråga på forumet!